Exposities

Straks in Olifantwereld

Het leven van de olifant

Het Leven van de Olifant-hal is een overzicht van het dagelijkse leven van de olifanten; hoe ze groeien, hoe ze leven en wat hun aandeel is in het ecosystemen. Een van de meest bijzonder stukken van deze hal zijn de afbeeldingen van de verschillende soorten olifanten op aarde en wat de verschillen tussen hen zijn. Deze levensgroot afbeeldingen geven een goede indruk hoe groot ze zijn en de bijzonderheden van de verschillende olifanten.

Er zijn ook andere onderdelen in deze hal over verschillende kenmerken en wetenswaardigheden van de olifanten. Bijvoorbeeld dat de structuur van de schedel belangrijk is om het hoofd zo sterk te maken of hoe olifanten speciaal genen hebben voor kankerpreventie.

Om uit te leggen welke effecten olifanten hebben op hun leefomgeving, gaan we een wandeling maken langs de verschillende onderdelen, dat laat zien waarom het zo belangrijk is voor andere dieren wat ze doen. Daarna is een filmzaal met een animatiefilm over de levenscyclus van olifanten en hoe bijzonder het is. Vanaf de zwangerschap van ongeveer 2 jaren, hoe ze opgroeien, hoe ze in de kudde leven, tot aan het overlijden op een natuurlijke wijze tussen de 60 en 70 jaar.

Kunstwerken

Onze collectie bestaat uit meer dan 5000 kunstwerken gerelateerd aan de olifant. We hebben een breed scala aan kunstwerken, gemaakt in vrijwel alle materialen. We hebben kunstwerken van een paar millimeter tot aan een paar meter hoog. Een enorme variëteit aan kunstzinnige vormen waarin je de olifant kan vastleggen.

 

Bijzonder zijn de schilderingen gemaakt door olifanten zelf. Deze zijn in de vorige eeuw zonder dwang gemaakt. Wij zijn op de hoogte dat veel schilderijen die nu gemaakt worden door olifanten onder dwang zijn gemaakt met gebruik van een puntig voorwerp door de mahout. Als olifanten liefhebbers benadrukken wij dat onze schilderingen op vrijwillige basis zijn gemaakt. Er is onderzoek gedaan en wij weten waar de werken vandaan komen.

In de collectie hebben wij kunstwerken van verschillende materialen. In ons bezit zijn een aantal kunstwerken  gemaakt van ivoor. Niet uit olifant-slagtanden, maar gemaakt van de noten van de tagua-palm, beter bekend als ivoornoten. Wij zijn ontzettend trots op dit onderdeel in onze collectie en hopen dat meer mensen de pracht ontdekken van de tagua noten. In de kunsthal is er een speciaal gedeelte toegewijd aan de diversiteit aan materialen binnen onze collectie, voor meer informatie en ontdek onze collectie!

Thema tentoonstelling

Regelmatig zullen thema-exposities worden georganiseerd. Deze exposities bestaan uit beelden, schilderijen/aquarellen en foto’s. Een thema-expositie wordt 4 tot 6 maanden tentoongesteld (afhankelijk van de belangstelling). De meeste thema-exposities worden na enkele jaren herhaald, uitgebreid met nieuwe kunstwerken en een uitgebreider verhaal.

De evolutie van olifanten

De evolutie van de slurfachtigen gaat 75 miljoen jaar terug.

Met afbeeldingen, een overzichtelijke tijdlijn en film komt het verleden tot leven. Met controlepanelen, kun je de beelden stoppen om nader te bekijken, terug te gaan naar een eerder stadium of vooruit te gaan in de tijd. Op een groot scherm kun je meemaken hoe de evolutie zich voltrok; je zult versteld staan om te zien hoe de generaties slurfachtige zich aan het klimaat en de veranderende wereld aanpassen. De bescherming van de olifanten is eigenlijk het doel van de expositie

de bescherming

De bescherming van de olifanten is eigenlijk het doel van de exposities en activiteiten bij Olifant Wereld. In de beschermingshal wordt een overzicht gegeven van de populaties olifanten in de afgelopen jaren. Er wordt laten zien wat er aan bescherming van de olifanten gedaan wordt en wat er nog meer gedaan zou kunnen worden. Er komen directe videoverbindingen met de olifantjes in de weeshuizen en er is een mogelijkheid om virtueel een babyolifantje een flesje melk te geven. In het laatste gedeelte laten verschillende beschermingsorganisaties zien, wat zij aan de bescherming van de olifanten doen, waar je (als je dat wilt) informatie kunt krijgen over hun werk en wat zij in de afgelopen jaren bereikt hebben.